Cu totii am citit macar o data unul, dar v-ati intrebat vreodata ce este un „review”, sunt sigur ca multi s-au intrebat acest lucru. Subiectul nu este prea discutat asa ca m-am gandit sa va ofer eu o idee.

In limba romana un review este egal cu o revizuire sau o prezentare care poate fi a unui film,joc video,software,calculator,unui hardware,a unei masini etc.Un review este un articol schematic si bine pus la punct care prezinta de obicei atuurile si dezavantajele unui produs si optional parerea personala.

Pentru a realiza un review nu trebuie sa fi profesionist sau calificat in domeniul din care provine acest produs.Dupa cum probabil v-ati dat seama din ceea ce am explicat si mai sus, reviewul are scopul de a informa cititorul despre produsul pe care dumneavoastra la-ti testat si ati scris, de multe ori acestuia i se asociaza si un rating.De mentionat este ca nu numai unui produs i se poate face un review, review se poate numi si rezumatul unei stiri sau a unui eveniment curent, in care autorul isi spune parerea despre acesta mentionand parerea sa personala pro sau contra.

Ca o parere personala sa se diferentieze de un review exista anumite „reguli” nescrise iar un bun review are o introducere si o incheiere.Trebuie pornit de la un plan de idei, produsul/stirea trebuie prezentat(a) pe bucati/idei si in cazul fiecaruia este diferit, si niciodata nu se amesteca atuurile cu dezavantajele, atuurile in general se mentioneaza la inceputul unui review iar la sfarsit inainte de parerea personala se astern minusurile.
Reviewul poate fi atat scris cat si video sau audio, cele scrise si video fiind cele mai folosite, in cazul unui review scris acesta poate fi imbogatit cu imagini si este chiar recomandat iar in cazul unui review video este recomandat (daca se vorbeste despre un produs) ca acel produs sa apara in video iar in cazul unui eveniment sau a unei stiri este recomandata precizarea surselor de unde ati aflat de aceste sitri/evenimente.Nu trebuie sa lipseasca nici datele tehnice ale producatorului si link-uri spre acesta (siteul oficial sau alte surse care au mai discutat despre acel subiect).

Pentru o mai buna intelegere voi da un exemplu, in exemplul meu produsul prezentat va fi un mouse A4Tech X7 – X710 BK.Reviewul demo pe care il voi prezenta va fi facut pe pasi, pasi care trebuie respectati in general sau carora trebuie sa le acordam atentie in crearea unui review.

 

1. Daca este posibil, atunci cand prezint mouseul voi prezenta si amblajul in care acesta a venit deoarece este foarte important cum se prezinta produsul la prima vedere fiindca primul contact cu un produs (in vitrina unui magazin de exemplu) este cel vizual si doar apoi cel tactil.Despre ambalaj nu vom vorbi foarte mult, vom preciza doar aspectele de baza cum ar fi materialul acestuia plastic,carton etc, si mici atentii care il fac mai atragator, in cazul mouseului meu acesta vine intr-un ambalaj de plastic lucios care scoate in evidenta mouseul, pe partea inferioara a acestuia fiind un prospect in limbile EN,FR,BG,RO.

2. De obicei si in cazul produsului prima data se prezinta materialele din care este confectionat, dar aceasta nu este o regula.In cazul mouseului meu: Este confectionat dintr-un plastic rezistent de culoare neagra in care se integreaza frumos doua benzi dintr-un plastic glossy,butoanele laterale din stanga,butonul DPI care dispune de un led care isi schimba culoarea in functie de DPI-ul selectat,butonul 2X cel care efectueaza doua clickuri odata si cursorul care este confectionat dintr-un cauciuc moale si zimtat foarte confortabil.Pe partea stanga se mai afla o bucata ovala de cauciuc zimtat acelasi ca si la cursor care ajuta la fixarea mainii pe mouse si nu permite alunecarea acesteia de pe el.

3. Dupa ce am prezentat cele mai importante parti ale produsului putem trece si la ceea ce a ramas, in cazul meu firul si piciorusele mouseului.In partea de jos acesta dispune de patru picioruse ovale la extremele mouseului si doua picoruse rotunde in centrul mouseului langa senzorul optic.Firul acestuia este unul destul de lung, de un metru, putin cam tare si destul de subtire si o mufa USB 2.0 simpla.

4. Daca nu am prezentat la inceput dupa pasul 1 in care am prezentat ambalajul, putem prezenta acum ceea ce primim in pachet pe langa produsul propriu zis.In cazul mouseului meu: In pachet mouseul a venit insotit de un CD cu softul de instalare alturi de o pereche de picioruse de rezerva si un mic ghid scris.

PS: Mai putem adauga si specificatiile producatorului, si sunt chiar recomandate link-uri cu produsul despre care vorbim dar nu trebuie sa abuzam de acestea.

5. Ca o ultima idee se poate spune parerea personala si plusurile/minusurile produsului.In cazul meu: Plusurile mouseului sunt aspectul,viteza,pretul,programul usor de instalat si utilizat iar minusurile: firul tare,putin cam mare pentru cei cu mana mica.
Sunt placut impresionat si imi place acest mouse, ofera foarte mult la pretul lui si il recomand, deci ii ofer nota 9 !
Dupa cum am mentionat si mai sus, produsului i se poate acorda si un rating, o nota.

Ceea ce v-am prezentat eu sunt ideile de baza a unui review si nu sunt batute in cuie, si nici de cum nu trebuie creat un review strict dupa aceste reguli sau exact in aceasta ordine.
Ceea ce vreau sa mai mentionez este ca intr-un review nu trebuie sa faceti prescurtari si aproximari.Si de asemenea trebuie sa evitati sa folositi cifrele „2,3,5” recomandat este sa scrieti cu litere „doi,trei,cinci”.

Dupa acest model, respectand aproximativ regulile am creat un review pentru PcGarage mouseului pe care il folosesc momentan, si pe care vi l-am prezentat.Link: http://www.mygarage.ro/teste-si-review-uri/15511-a4tech-x-710bk.html.

Am incercat sa fiu cat se poate de explicit ? si sper ca ati inteles ce este un REVIEW, pana la urma aceasta fiind si ideea de baza.


Leave a Comment