Astazi o sa va prezint 5 lectii inata de la cei mai buni designeri : 

1. Ia brieful ca un punct de plecare şi apoi explorează noi direcţii alături de client

Orice client va avea o viziune limitată asupra posibilităţilor într-un proiect de design. Acesta este principalul motiv pentru care îţi solicită serviciile. Un designer experimentat va observa imediat noi direcţii şi resurse care pot duce proiectul la nivelul următor.

Da, va fi ceva mai mult de muncă să parcurgi ideile noi alături de client, să le explici şi să le integrezi în proces. Dar ceea ce urmărim aici sunt rezultatele incredibile, nu confortul sau comoditatea.

Nu cred că am avut un client care să fie închis total în fața unor idei noi care îi pot aduce rezultate mai bune. Esenţial este să le prezinţi pe limba lui şi să le ataşezi întotdeauna de obiectivele finale, care „îl ard”. Este o metodă sigură. Unele idei nu vor fi fezabile pentru că se bat cap în cap cu elemente ascunse ale afacerii. E un mini-obstacol care poate fi depăşit prin cantitatea de idei generate.

Personal, am întâlnit puţini designeri care să pună întrebări, să vină cu direcţii noi de dezvoltare, să ceară mai mult de la un proiect. Cei care o fac îşi stabilesc fundaţia unui proiect de top încă din faza de contractare.

2. Lucrează în interiorul contextului

Orice proiect de design apare într-un context predefinit. Contextul poate să includă audienţa, competiţia directă şi indirectă, cultura companiei, brandul, oamenii, economia naţională sau globală şi mulţi alţi factori.

Designerii de top fac eforturi să înţeleagă contextul şi apoi să creeze în interiorul lui. Vor exista limitări, însă limitările nu împiedică niciodată creativitatea adevărată să iasă la suprafaţă.

Am întâlnit de câteva ori designeri care îşi permit libertate totală, „o iau razna” şi ajung la final cu un proiect care arată bine, dar nu are niciun sens în contextul în care au fost angajaţi să îl lucreze. E ca şi cum l-ai introduce pe Captain America în Pulp Fiction. Toată lumea va fi confuză şi dezamăgită.

Un proiect bun creşte cu energia contextului în care a fost conceput și îşi recunoaşte întotdeauna părinţii şi originea.

Scopul final al designului nu este doar să impresioneze vizual, ci să aducă rezultate reale. Şi poţi să obţii rezultate reale doar când înţelegi foarte bine pentru cine lucrezi, de ce lucrezi şi care sunt punctele în care poţi să faci o diferenţă.

3. Fii deschis la feedback şi flexibil cu numărul de revizii

Lecţia asta loveşte adânc şi dur într-un punct nevralgic printre designeri. Principalul motiv pentru care noi, designerii, suntem rezistenţi la feedback şi la numărul de revizii este nesiguranţa. Cumva, ne aşteptăm ca lucrurile să ne iasă excelent din prima. Şi adevărul este că rareori ies.

Chiar şi geniile creative lucrează cu revizii. Iată ce spunea David Ogilvy, unul din cei mai buni copywriteri din toate timpurile:

 

I’ve done as many as 19 drafts on a single piece of copy before I’ve presented it to anyone to edit. I wrote 37 headlines for Sears Roebuck last week and I think three that I thought were good enough to submit to other people for their comment. So, you see, the writing business is not easy for me.

 

Cei mai buni designeri cu care am lucrat sunt confortabili în ceea ce privește revizuirea unui proiect de 3, 10 sau de 30 de ori. Cele mai bune proiecte pe care le-am văzut până acum sunt lucrate în detaliu, cu revizii, cu actualizări, cu îmbunătăţiri.

Să accepţi feedbackul şi să te uiţi la el fără ochelari de cal e un act de voinţă şi deschidere. Şi devine mult mai uşor atunci când înţelegem că noi suntem cei care avem ultimul „cuvânt de spus”, vizual vorbind. Orice idee este trecută prin filtrul şi viziunea proprie.

De multe ori un coleg, un prieten designer sau clientul vin cu idei bune, reale, zemoase, care aduc valoare.

4. Nu ceda teren în faţa părerilor emoţionale

Ca designeri, e necesar să învăţăm colaboratorii şi clienţii să livreze feedback argumentat. Sunt momente când diverşi actori implicaţi într-un proiect vor încerca să îl deraieze conform unor opinii sau viziuni personale. Este important să îţi aperi deciziile pe un ton ferm, calm şi argumentat. Un proiect gândit şi executat foarte bine poate fi distrus din două mişcări neinspirate.

 

Designul este o meserie cu reguli care funcţionează în cele mai multe din cazuri. Orice designer care operează conform acestor reguli este un specialist şi e necesar să fie tratat ca atare.

 

Cei mai mulţi clienţi vor răspunde pozitiv la o atitudine profesionistă, argumentată şi fermă. Da, chiar şi cei din România. Pentru restul, e important să îţi lămurești ce e mai important pentru tine: satisfacţia de moment sau rezultatele şi aprecierea pe termen lung.

Posibilitatea de a-ţi alege clienţii este un lux al designerilor de top. În acelaşi timp, nu vei ajunge niciodată în acest punct dacă ai un traseu presărat cu compromisuri.

Capacitatea de a distinge între situaţiile în care este necesar să fii flexibil şi cele în care trebuie să îţi păstrezi poziţia cu orice preţ, e un simţ critic, de fineţe.

5. Educă-ți clientul în procesul de design şi arată-i valoarea pe care o adaugi

Educarea clientului este responsabilitatea designerului. Probabil îmi vor sări mulţi în cap, dar e adevărat. Nu poate exista un proiect de top în care designerul se ascunde după fustele account-ului sau ale unui contractor.

Clienţii operează în mediul de business şi gestionează extrem de multe presiuni, din foarte multe direcţii, în fiecare zi. Un client care înţelege de ce lucrurile iau formă într-un anumit stil va fi mai relaxat şi mai încrezător. Şi va acorda din ce în ce mai multă încredere. Dacă ne punem puțin în celălalt rol, observăm faptul că ne este acordată o încredere enormă – practic avem imaginea şi afacerea clientului pe mână. Nu este un lucru pe care să îl tratezi cu superficialitate sau cu aroganţă.

Designerii de top comunică, îşi transmit eficient ideile şi îşi gestionează cap-coadă un proiect. Să fii designer este o meserie cu multe pălării şi probabil de asta o şi iubim. Altfel, ne-am plictisi repede.

Comunicarea continuă cu clientul şi educarea acestuia mai poartă numele de consultanţă şi este foarte apreciată şi răsplătită de clienţii buni. De cele mai multe ori, vine cu beneficii enorme la pachet pentru designer: câştiguri mai bune, comunicare de pe aceeaşi poziţie, relaţii solide, recomandări, mână liberă în proiecte.

6. Bonus: învaţă ceva nou şi perfecţionează-te în permanenţă

Numărul de ani de experienţă nu e o scuză să te culci pe o ureche. Designul evoluează din ce în ce mai repede. Cunosc designeri care erau la un nivel incredibil acum 7 – 8 ani şi care astăzi sunt depăşiţi total de tineri cu 3 – 4 ani de experienţă. Am observat o tendinţă culturală, la noi în România: în jurul vârstei de 30 de ani dispare entuziasmul, curiozitatea şi pasiunea şi se instalează salariile bune, ratele, confortul bolnăvicios şi nepăsarea „sătulului”.

Sunt surprins să văd extrem de mulţi designeri „seniori”, cu peste 5 – 6 ani de experienţă care încă nu cunosc regulile de bază de compoziţie, layout, typography, teoria culorii, etc. Talentul fără direcţie o ia adesea pe câmpii.

Pe de altă parte, sunt foarte plăcut surprins de o generaţie tânără de designeri români care se uită mai mult „pe afară” şi cresc cu ideile şi standardele de acolo. Calitatea, cantitatea şi modul de livrare a resurselor de învăţare în domeniul designului s-a îmbunătăţit enorm în ultimii ani.

Am un respect deosebit pentru oamenii care evoluează şi îşi menţin vie pasiunea şi entuziasmul după 5, 10, sau 20 de ani de activitate. Ei devin acei „bătrâni” veseli care se pot lua oricând la întrecere cu tinerii pasionaţi şi energici. Talentul singur nu este niciodată de ajuns.

Articol preluat : http://ctrl-d.ro/cariere/inca-5-lectii-de-la-cei-mai-buni-designeri-cu-care-am-lucrat/

Sebastian R. Torge

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent eu arcu porttitor, egestas odio aliquam, auctor magna. Aenean mattis suscipit leo, id porta est ultricies sed. Praesent at nisi turpis. Nullam sed eleifend erat, id feugiat neque. Aliquam erat volutpat. Nulla venenatis orci quis ipsum dignissim laoreet.


Leave a Comment